Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΟΥ SPORTIME

Από το 2002, που άρχισαν τα μεγάλα προβλήματα για την εφημερίδα που άλλαξε το ρου της ιστορίας του Αθλητικού Τύπου στην Ελλάδα, με την έκδοση της το 1994, οι συντάκτες της και γενικά οι εργαζόμενοι στο έντυπο, βίωσαν «τρελές» καταστάσεις, πέρασαν από Συμπληγάδες ώστε, το Sportime, να καταφέρνει να κρεμιέται στα περίπτερα καθημερινά.
Ο ιδρυτής αυτής της εφημερίδας Μιχάλης Ανδρουλιδάκης, όταν εγκατέλειψε το πλοίο κακήν κακώς, τον Δεκέμβριο του 2002, είχε «καταφέρει», μια απόλυτα υγιή και κερδοφόρα εφημερίδα, πρώτη σε κυκλοφορία στον Αθλητικό Τύπο και τέταρτη στο σύνολο, να την καταστήσει προβληματική με τις υπερφίαλες κινήσεις του.
Αίφνης, διαπιστώθηκε ότι η εφημερίδα είναι χρεωμένη στην Τράπεζα Πειραιώς με 6,7 δις δραχμές και περίπου 1 δις δραχμές στην Αγροτική Τράπεζα, με τον τίτλο της να βρίσκεται πλέον υποθηκευμένος στην πρώτη.
Έκτοτε, η καθολική, συγκροτημένη και με την προοπτική διάσωσης της εφημερίδας, αντίδραση των συντακτών της, ήταν που ουσιαστικά την κράτησε «ζωντανή», που την διέσωσε όταν οι … τρικλοποδιές πήγαιναν σύννεφο, όταν άπληστοι, μικροί και μεγαλύτεροι καιροσκόποι, ήθελαν να εκμεταλλευτούν τους πάντες και τα πάντα.
Ήταν τότε που διαπιστώθηκε ότι ο τίτλος της εφημερίδας βρίσκεται στην κατοχή off shore εταιρείας κάπου στον … Ωκεανό, τότε που οι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν να έχουν … δανειστεί σε άλλη εταιρεία, τότε που στην εφημερίδα έκαναν την εμφάνιση τους άτομα με πολλαπλές «ταυτότητες» και ένα κάρο ονόματα, τότε που άρχισαν να έρχεται η μισθοδοσία σε μαύρες σακούλες …
Η μακρά αγωνιστική μας διεκδίκηση, το πρώτο 6μηνο του 2003, οδήγησε στην εργασιακή ειρήνη και την σταθεροποίηση της εφημερίδας, όταν πια οι εντολοδόχοι που είχαν έλθει στο «μαγαζί γωνία», συνειδητοποίησαν ότι ένας δρόμος υπάρχει για να πέφτει το παραδάκι στο πουγκί τους: Η εκεχειρία με τους εργαζόμενους.
Στο διάστημα αυτό, μέχρι τέλος του 2004, μεσολάβησε η παρουσία της δημοσιογραφικής ομάδας του Sport FM, με την οποία οι τότε φερόμενοι ως ιδιοκτήτες της εφημερίδας ήλθαν σε συμφωνία εταιρικής διαχείρισης και παρά τα όποια «φάλτσα» το Sportime πορευόταν με καλό βηματισμό.
Με την έλευση του 2005, ήταν πάλι εμφανές ότι το κλήμα στράβωνε. Απίστευτες αλλαγές επιτελικών ομάδων - και όχι μόνον - στην εφημερίδα, απίθανες εναλλαγές εταιρικών σχημάτων, «μπροστινών» και γενικά μαϊμουδιές του χειρίστου είδους. Όλα αυτά, συνέβαλαν αργά, αλλά σταθερά, στην σταδιακή απαξίωση της εφημερίδας μας, στο γενικότερο κλίμα απογοήτευσης και σήψης που ήταν πλέον εμφανές και στην εν γένει συμπεριφορά του Sportime προς το αναγνωστικό του κοινό. Ένα κοινό πιστό, δεμένο με τη φιλοσοφία και τις αρχές αυτής της εφημερίδας, ένα κοινό που παρά τις απώλειες που παρουσίαζε, στην κυκλοφορία του το Sportime, ήταν ο στυλοβάτης για την καθημερινή του παρουσία στα περίπτερα.
Η κρίση πια, από το 2006 και μετά, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Καθημερινά χανόταν κάθε ίχνος υποτυπώδους αξιοπρέπειας, από μέρους εκείνων που διαχειριζόταν εκδοτικά την εφημερίδα, κάθε μέρα γινόμασταν μάρτυρες μιας αρρωστημένης κατάστασης που είχε άμεσες επιπτώσεις σε εμάς, τους συντάκτες, αλλά και την εφημερίδα συνολικά.
Στην καμπούρα του Sportime, θήτευσαν απίθανοι τύποι, εφευρέθηκαν οικονομικά πλάνα της κακιάς ώρας, από τους εμφανιζόμενους διαχειριστές του (Χριστόπουλος, οικογένεια Οντόνι, Μανιατέας, Κυριακόπουλος ή παλιότερα Ρωμηός και πάει λέγοντας), επήλθε ξεπεσμός και ξεφτίλα με την αλόγιστη πολιτική των DVD και της … τσόντας, σε σημείο να ντρεπόμαστε για την εφημερίδα μας. Το άλλοτε καμάρι όλων.
Το τελευταίο επεισόδιο, με την παρουσία ενός τύπου που εμφανίζεται να μην υπολογίζει κανέναν, που έχει για σπίτι του την Ευελπίδων, που είναι γνωστός με καμιά 15αριά επίθετα, που κομπορρημονεί ότι μπορεί να κοροϊδεύει τους πάντες και τα πάντα και τον οποίο βέβαια, οι εντεταλμένοι φορείς της συντεταγμένης πολιτείας αδυνατούν να βάλουν στη θέση τους – γιατί άραγε; - ξεπερνά κάθε όριο.
Με συνειδητό(;) σχέδιο καθημερινής απαξίωσης της εφημερίδας και αφού προηγουμένως άπλωσε, μόνος του αποκλείεται, τις «επιχειρηματικές» - τρομάρα του – δραστηριότητες στην ιστορική αθλητική εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ», αυτήν που εν μια νυκτί την … μεταμόρφωσε σε «Αθλητική» χωρίς να συγκινηθεί ουδείς, σε ραδιοφωνική συχνότητα, στο διαδίκτυο, αλλά και στην «Ωρα για Σπορ», οδήγησε το Sportime σε πλήρη αποσύνθεση.
Συνάδελφοι αναχώρησαν για άλλες πολιτείες, η δημοσιογραφική μας δουλειά γινόταν ολοένα και δυσκολότερη, η οικονομική μας επιβίωση ακόμη χειρότερη.
Αποτέλεσμα: Στην ταυτότητα της εφημερίδας, μήνες τώρα, να εμφανίζεται ως Εκδότης – Διευθυντής κλητήρας του «Κωσταγιώργη» (κατά κόσμον, αυτή την εποχή, Κυριακόπουλος), οι μηνιαίες αποδοχές μας να γίνονται σημείο καθημερινής διαπραγμάτευσης μαζί του, στα Ταμεία μας να επικρατεί χάος με τις ασφαλιστικές εισφορές, ρεβανσισμοί του χειρίστου είδους να δημιουργούν άσχημο κλίμα, η εφημερίδα να απουσιάζει από το στίβο όπου πάλευε όλα αυτά τα χρόνια με τους άμεσους ανταγωνιστές της (σ.σ. από τα σπλάχνα της γεννήθηκαν, μη ξεχνάμε οι εφημερίδες «Goal» και «SportDay»).
Το τελευταίο 3μηνο, η επιδείνωση όλων αυτών των δεδομένων, είναι ακόμη μεγαλύτερη. Με χίλια ζόρια, οι εργαζόμενοι, πληρώθηκαν κουτσουρεμένο το Δώρο Χριστουγέννων, την ίδια στιγμή που η αποδόμηση της εφημερίδας συνεχιζόταν κανονικά.
Λόγια του αέρα, λόγια ψεύτικα και απατηλά, λόγια προερχόμενα από έναν άνθρωπο (Κυριακόπουλος) στον οποίο κανείς δεν έχει την παραμικρή εμπιστοσύνη, από έναν άνθρωπο που νόμισε ότι μπορεί να παίζει εκτός των άλλων με τους εργαζόμενους μιας εφημερίδας για την οποία αγωνίστηκαν με νύχια και με δόντια να την κρατήσουν – και την κράτησαν – όρθια, στους χαλεπούς καιρούς που ακολούθησαν μετά το 2001.
Η υπομονή στην κοροϊδία είχε και ένα τέλος. Έτσι, από την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, καθώς το ποτήρι είχε ξεχειλίσει προ πολλού, οι συντάκτες του Sportime, βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας. Διεκδικώντας τους μισθούς Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2007, το υπόλοιπο Δώρου Χριστουγέννων, μα πολύ περισσότερο την υπεράσπιση της προσωπικής μας αξιοπρέπειας, της τιμής και υπόληψης αυτής της εφημερίδας που έγινε για εμάς το σπίτι μας, η δημοσιογραφική μας παρακαταθήκη.
Με βάση όλα τα παραπάνω, απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στην πονεμένη ιστορία της εφημερίδας μας.
Απευθυνόμαστε στην φερόμενη ως έχουσα σχέση με το Sportime, Τράπεζα Πειραιώς που θα πρέπει να πληροφορηθεί την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην εφημερίδα και όχι αυτή που ενδεχομένως της μεταφέρουν εκείνοι που θα έπρεπε σήμερα να λογοδοτούν για τις εγκληματικές τους πράξεις εν ονόματι της ίδιας της Τράπεζας.
Απευθυνόμαστε στα όργανα μιας ευνομούμενης, όπως θέλουμε να πιστεύουμε, πολιτείας (υπουργείο Τύπου, υπουργείο Απασχόλησης, υπουργείο Ανάπτυξης, Εισαγγελικές αρχές, ΣΔΟΕ, Αρχή Καταπολέμησης Βρώμικου Χρήματος, Ασφαλιστικά Ταμεία κ.λπ), που επιτέλους οφείλουν να αναζητήσουν, να ξεσκεπάσουν και να αντιμετωπίσουν, τη σωρεία παράνομων δραστηριοτήτων ανθρώπων, μόνιμων πελατών – έτσι κι αλλιώς – της Σχολής Ευελπίδων, όπου και έχουν εισιτήρια διαρκείας …
Απευθυνόμαστε, σε όλους εκείνους που βάδισαν μαζί μας, όλα αυτά τα χρόνια, που στάθηκαν δίπλα μας στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε και εξακολουθούμε να περνάμε, για να τους διαβεβαιώσουμε ότι εδώ φυλάττουμε Θερμοπύλες, εδώ είμαστε για να σώσουμε την εφημερίδα μας, να τη σηκώσουμε ψηλά.
Απευθυνόμαστε τέλος, σε όσους, πιστεύουν και θεωρούν ότι αξίζει να επιχειρήσουν να πορευθούμε μαζί στο τρένο, να συνδράμουν κι αυτοί στην προσπάθεια ώστε να διατηρηθεί η ελπίδα που ακόμη καίει άσβεστη. Να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα στην εφημερίδα μας.


Μοσχάτο, 18 Ιανουαρίου 2008

Οι συντάκτες του Sportime


Υ.Γ (1) Για όσους το ξεχνούν, είμαστε κι εμείς εδώ στο Sportime … ΘΕΜΑ

Υ.Γ (2) Επίσης όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να γράψουν την άποψη τους, να ενημερωθούν επίσημα και να σχολιάσουν, στο blog των συντακτών της εφημερίδας:
http://syntaktessportime.blogspot.com

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kala re paidia den mporeite na vreite ena isxiro onoma pou tha analavei tin efimerida?

O kathenas gnorizei oti me tis sostes kiniseis i sportime mporei na ginei kerdofora xana. Exei to onoma kai ti xari

Ardohoth

Ανώνυμος είπε...

Ξέρω ότι τα λόγια είναι περιττά. Δεν μπορώ να προσφέρω όμως κάτι άλλο. Βρέθηκα κι εγώ στο "Sportime" αποχώρησα. Δεν άντεξα.
Αν οι "λαοί δε γονατίζουν" έτσι κάνουν και οι εργαζόμενοι. Εφημερίδα είναι οι άνθρωποι και σεις παιδιά είστε η ψυχή της. Ξέρω ότι είναι δύσκολο και μιλάω εγώ που έφυγα ,αλλά μη γονατίσετε. Διεκδικήστε, παλέψτε.
Ενας παλιός φίλος που κυνήγαγε στρουμφάκια.

Ανώνυμος είπε...

ΒΓΑΛΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ SPORTIME. ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες

Στο Sportime έφτασα όταν το καράβι είχε αρχίσει ήδη να μπάζει νερά. Ο ένας καπετάνιος διαδεχόταν τον άλλο (δόξα τω Θεώ πάνω από τέσσερις πρόλαβα), αλλά φαινόταν από την αρχή πως το πλοίο ήταν σωστός «Τιτανικός», που όδευε με μεγάλη ταχύτητα προς το παγόβουνο και το «μπαμ». (Κατά μία άλλη εκδοχή, ο «Τιτανικός» βυθίστηκε λόγω έκρηξης στο μηχανοστάσιο επειδή μπούκωσαν οι μηχανές). Μια φορά το αναπόφευκτο συνέβη... ΜΠΑΜ!
Σε όλο τούτο το διάστημα άνθρωποι πηγαινοέρχονταν (και εντός και εκτός Θεσσαλονίκης 62), συζητούσαν, σήκωναν τα μανίκια μπας και τραβήξει το πράγμα, τσακώνονταν για τα της δουλειάς -έπεφτε και καμιά ψιλή όταν τα νεύρα ήταν τεντωμένα-, σχολίαζαν τα τεκταινόμενα, μιλούσαν για τα (διαβόητα -αλλά για άλλο λόγο σήμερα-) DVD.
Ώσπου τα ποντίκια... τελικά έδειξαν το δρόμο. Άτιμη φάρα οι αρουραίοι. Τρυπώνουν παντού: σε όλους τους ορόφους. Και είναι αυτοί που εγκαταλείπουν το πλοίο μέχρι να πεις κύμινο όταν ξέρουν ότι θα καταλήξει στο βυθό. Και το έκαναν με συνοπτικές διαδικασίες. Κάποιοι εκ των μεγαλυτέρων αρουραίων ίσως «πέσουν ηρωικά» μαζί με τον καραβοκύρη.
Η πλειοψηφία του προσωπικού, από την άλλη, το εγκατέλειψε και «διεσώθη» είτε από τελευταίας... τεχνολογίας κρουαζιερόπλοια είτε από κορβέτες.
Οι εναπομείναντες είναι αυτοί που θεωρούν ότι το καράβι που λέγεται Sportime θα βρει μία μικρή σανίδα σωτηρίας, που θεωρούν ότι η ελπίδα για αυτό το έντυπο θα πεθάνει έσχατη. Ακόμη και αυτοί τους οποίους κάποιοι πέταξαν από το καράβι, δίκην καλύτερης... πλοήγησης, είναι στις επάλξεις αποδεικνύοντας πως το συγκεκριμένο έντυπο φέρει κάτι μαγικό: το άρωμα της δεκαετίας, οπότε αποτελούσε τη ναυαρχίδα της αθλητικής ενημέρωσης.
Όλοι αυτοί που επί 9η μέρα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας δεν διεκδικούν κάτι παράλογο: Διεκδικούν χρήματα που παρήγαγαν προς εκμετάλλευση τρίτου ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους (διεκδικούν απλά τα χρήματα που έχουν δουλέψει και δικαιούνται).
Διεκδικούν το δικαίωμα της εργασίας σε ένα Sportime όπου καμία σκιά («μαύρη» κατά προτίμηση) δεν θα πέφτει βαριά επάνω του.
Διεκδικούν πράγματα που στην Ελλάδα του 2008, της διαπλοκής, της μπίζνας και της κομπίνας φαντάζουν -τελικά- ουτοπικά.

ΥΓ. Και για τους συναδέλφους που βιάζονται: το Sportime δεν έχει κλείσει (τουλάχιστον όχι ακόμα). Η επίσχεση είναι το μόνο που μας έχει απομείνει για να περισώσουμε ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπρέπειά μας (επαγγελματική και μη).

ΥΓ. 1: Οσο για τους συναδέλφους στη Θεσσαλονίκη: «Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε». Αυτό είναι σίγουρο.

Ανώνυμος είπε...

Μία επιχειρηματική αποτυχία αντιμετωπίζεταιπολλές φορές με ευιαθσησία από τους εργαζόμενους. Η επιχειρημαική αλητεία όμως προκαλεί θυμό και οργή η οποία στρέφεται κατά του όποιου επιχειρηματία. Αυτό θα εισπράξουν ο κ. Κυριακόπουλος και οι συνεργάτες του άμμεσα. Η λύση του προβλήματος πλέον, όχι μέσα από τις δικαστικές αίθουσες, αλλά με περισσότερο συνοπτικές καθ γρήγορες διαδικασίες (προφυλάκιση π.χ.) είναι μονόδρομος.
Αγώνας μέχρι τέλους χωρίς οίκτο γιατί αυτή η "παρέα" έχει παίξει με το ψωμί πολλών ανθρώπων οι οποίοι το μόνο που έκαναν ήταν να προσφέρουν την ψυχή τους για το Sportime.

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι έχει δίκαιο ο ανωνυμος επισκέπτης. Και επειδή ξέρω πρόσωπα και πράγματα θα σας βοηθήσω όταν έρθει η ώρα αποκαλύπτωντας και ποιός είναι ο "προστάτης" του κ. Κυριακόπουλου από το κυβερνών κόμμα. Και έχω και στοιχεία που δικαιολογούν γιατί ο κ. Κυριακόπουλος δείχνει να μη φοβάται τους ελέγχους από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Κράτους. Λίγη υπομονή. Μέχρι που γίνεται ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ το Sportime την επόμενη εβδομάδα.

Ανώνυμος είπε...

Μας μπλόκαρε λέει, από την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, τη δυνατότητα να μπαίνουμε στο blog μας και όχι μόνον.
Ο άνθρωπος πλέον έχει χάσει κάθε αίσθηση και επαφή με την πραγματικότητα. Ελπίζω σύντομα να προσγειωθεί, ο Κωσταγιώργης δηλαδή, ανώμαλα ...

Ανώνυμος είπε...

Τα όνειρα και τα σχέδια για να περάσει με το στανιό στην ιστορία το Sportime και αντ' αυτού να ξεφυτρώσει πειρατικό φύλλο με παραλλαγή του τιτλου του, είμαστε εδώ για να τα αποκρούσουμε.
Οσοι πιστοί προσέλθετε. Οι λοιποί, αν υπάρχουν, ακούστε τα παραμύθια που σας τσαμπουνάνε ...

Ανώνυμος είπε...

Από τον Φώντα Χήτα

Αυτό είναι το Sportime

Για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις εσφαλμένες, καλό είναι να θυμίσουμε, εδώ, ποιοί τελοσπάντων είναι οι "εναπομείναντες" συνάδελφοι, που λέει καλή ώρα και ο Γιάννης Μαμουζέλος σε άλλο blog και όχι και στο δικό μας δεν είναι κακό φίλε Γιάννη -
Λοιπόν έχουμε και λέμε:
1. Από την αρχή (21/2/1994) είναι οι: Γιάννης Κούρκουλος, Κώστας Μπελιάς, Γιώργος Μανετάκης (με διακοπή το 2003 - 04, Φώντας Χήτας, Μένιος Σεβαστιάδης (με διακοπή κι αυτός), Ιωακείμ Κατερίνα, Πανταβός Τάκης, Βασίλης Μάστορας, Ντίνος Καραμητρούσης, Γιάννης Πάγκος, Παντελής Ζουμπούλης, Δημήτρης Πιπερίδης, Δημήτρης Κανελλάκης
2. Μεταγενέστεροι οι: Λεωνίδας Μενεγάκης, Ρούλα Στεφανάκη, Πέτρος Λαγιάκος, Χριστίνα Κατσαντώνη, Έφη Γιαννακοπούλου, Μανώλης Γρηγοράκης, Κώστας Μπάκος, Ευγένης Δαδαλιάρας, Ρούλα Αβραμίδου
3. Αργότερα ήλθαν οι: Άρης Μπάρκας, Μιχάλης Φουντουκίδης, Γιώργος Νέζερης, Άκης Τσόπελας, Μανώλης Παρδάλης, Κώστας Κεφαλογιάννης, Ευγενία Νικηφόρου
4. Τα τελευταία χρόνια οι: Άρης Ασβεστάς, Βαγγέλης Ίσσαρης, Φίλιππος Κουνέλης, Μιχάλης Λαδόπουλος, Παναγιώτης Κουμανιώτης, Νίκος Γκομώλης, Ηλίας Λαλιώτης
5. Τέλος οι: Μάκης Κασαλιάς, Νίκος Λάκατας, Μάνος Σταραμόπουλος, Τάσος Επιτρόπου, Θωμάς Γεωργίου, Μανώλης Βογιατζάκης, Μένιος Σακελλαρόπουλος, Θεόφιλος Φρέρης, Κώστας Κόκκορης, Σπύρος Κόλλιας, Βίκυ Τσούτσου, Διονύσης Ευαγγελάτος, Κυριάκος Θωμαίδης
6. Επί πλέον,υπάρχουν και οι συνεργάτες Σωκράτης Τριμάτης, Αναστασία Τόγια, Γιώργος Βροντάκης, οι μαθητευόμενοι Γρηγόρης Ραχοβίτσας, Στέφανος Μακρής, Σταύρος Ζαχαριάς, Στάθης Χαρίτος, αλλά φυσικά και οι συνάδελφοι της Διόρθωσης Ράνια Ντούμα, Γιώτα Φλέντζερη, Ελένη Παπανικολάου, Γιώργος και Μαίρη Μπάμπα, Χρήστος Μπράτσης

Αν κάποιος μας διαφεύγει ή κάνουμε λάθος ως προς τη χρονική στιγμή που έδωσε τα διαπιστευτήρια του στο Sportime, μη ... βαράτε

Ανώνυμος είπε...

Η φωτοσυνθεση δεν ειναι μερος της εφημεριδας?

zico είπε...

Τι παραπάνω να πω παρά βαστάτε αδέλφια; Η κατάσταση στο χώρο μας πάει από το κακό στο χειρότερο και εσείς το γνωρίζετε κάτι παραπάνω από καλά. Είναι πλέον στο αίμα σας και για αυτό το λόγο οι αγώνες σας δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουν ασυγκίνητους, τουλάχιστον τους συναδέλφους. Όλους εμάς που οφείλουμε να είμαστε πλάι σας σε αυτούς τους δύσκολους, δυστυχώς κοινός τόπος, χαλεπούς καιρούς για το σινάφι μας.
Όποια βοήθεια και όση χρειαστεί είμαι εδώ για να την προσφέρω όταν, και ελπίζω όποτε, χρειαστεί.
Καλή δύναμη και ούτε σπιθανή υποχώρησης.

Ανώνυμος είπε...

Διευκρίνηση

Είναι και παραείναι μέρος της εφημερίδας η φωτοσύνθεση και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα για τους συναδέλφους τεχνικούς. Όπως μέρος της εφημερίδας είναι και το διοικητικό προσωπικό, ακόμη και οι κλητήρες με τις καθαρίστριες. Απλά, εμείς παραθέσαμε τους δημοσιογράφους και μόνον.